top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Gabriela Alecu

Zaharul - Otrava Alba

Actualizată în: 26 nov. 2019



Pentru ca sa va conving sa eliminati sau macar sa reduceti consumul de zahar din viata dvs., va recomand sa lecturati urmatorul articol ce prezinta procesul de productie al acestuia si afectiunile pe care le determina. Dupa ce veti studia si constata efectele sale nocive si bolile (de multe ori cronice) pe care le declanseaza/produce, nu cred ca veti ma privii cu aceeasi ochi acest produs. Lectura placuta!




Bolile provocate de zahar


Printre afectiunile produse de consumul de zahar (nu neaparat excesiv), se numara si urmatoarele afectiuni: diabet zaharat, boli de inima, obezitate, afectiuni dentare, steatoza hepatica, dereglari hormonale, cancer, hipertensiune arteriala, insomnii, probleme neurologice si Alzheimer, imbatranire prematura, etc.


Zaharul produce steatoza hepatica prin acumularea de grasimi la nivelul ficatului. Produce obezitate si tulburari hormonale datorita nivelului crescut de glucoza pe care il contine.


Grasimea depozitata la nivelul ficatului se extinde rapid si in restul corpului, paralizand capacitatea acestuia de a mai arde aceste depozite, fapt ce cauzeaza cresterea colesterolului LDL (rau) la persoanele consumatoare de zahar.


Zaharul cauzeaza o hipersecretie de insulina în fluxul sanguin, arterele devin tensionate si favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, cauza principala a infarcului si a accidentului vascular cerebral.


Este adevarat ca zaharul este un drog si creeaza dependenta. El elibereaza opioide si dopamina în centrul placerii din creier, astfel încât ne simtim bune si vrem si mai mult. Printre simptomele acestei dependente se numara tremorul, anxietatea si depresia.


Zaharul deregleza abilitatea creierului de a detecta nivelul satietate, datorita nivelului scazut de leptina, hormon care joaca un rol foarte important în crearea acestei senzatii.


Zaharul este una din cauzele principale ale depresiei, datorita faptului ca, creeaza un nivel oscilant de serotonina (hormon responsabil pentru starea de bine), care influienteaza apoi nivelul de dopamina, ducand la depresie, anxietate si tulburari ale somnului.


Zaharul oxideaza celulele si substantele intra/inter - celulare determinand un proces oxidativ ce incurajeaza imbatranirea prematura. De asemenea el se ataseaza de proteinele din fluxul sangvin, influientand fibrele colagen si determinant o elasticitate redusa si o rigitate acuta la nivelul pielii.


Zaharul influienteaza negativ intregul organism, decand la declinul tuturor organelor sale, insa anumite corelatii nu prezinta studii clinice.


Zaharul produce mucus la nivelul plamanilor si in tot organismul, influientand astfel oxigenarea in alveole, reduce nivelul de oxigen din corp/sange, iar la nivelul sistemului osos si articular, il fragilizeaza, eliminand calciul din oase (pe care organismul il foloseste pentru a neutraliza aciditatea excesiva provocata de zahar). Un organism cu PH scazut (aciditate crescuta) este mult mai predispus bolii, deoarece aceasta are o imunitate scazuta.


Zaharul demineralizeaza si devitaminizeaza organismul, aceasta folosindu-si rezervele pentru digestia zaharului.


Zaharul hraneste parazitii intestinali si ajuta la dezvoltarea virusurilor, bacteriilor si parazitilor. Acestia produc toxine si infecteaza organele din apropiere, producand efecte devastatoare asupra intregului organism. Odata ce un ou parazitar a ajuns in ficat/creier, acesta produce pagube majore asupra organului in care habiteaza.



Procesul de productie al zaharului


Zaharul nu este un produs alimentar, ci chimic în forma sa pura, adaugat la alimente pentru îmbunatatirea gustului. Aceasta substanta poate fi obtinuta în moduri diferite: din petrol, gaze, lemn, etc. Dar cel mai rentabil mod de a obtine zaharul este prelucrarea sfeclei de zahar sau a unui tip special de trestie, care asa si se numeste - trestia de zahar.


Cum se obtine zaharul în realitate?


Pentru a obtine zaharul rafinat, alb si curat, este necesar ca acesta sa fie trecut prin filtrul de oase de vaca (sau negru de oase; sau carbune animaliere; sau spodium – trad.).

Pentru producerea zaharului rafinat sunt utilizate carbunele din oase de vita!

Filtru din carbune de oase de vita actioneaza ca un filtru grosier si este adesea folosit la prima etapa de purificare a zaharului. În plus, acest filtru poate elimina agenti de colorare, colorantii cei mai frecventi utilizati sunt aminoacizi, acizi organici, fenoli (acid carbolic) si cenusa.

Singurul tip de oase folosite pentru filtru sunt cele de vita. Filtrele din cenusa de oase de vita sunt cele mai eficiente si mai rentabile filtre de albire, prin urmare în industria productiei zaharului din trestie aceste filtre sunt folosite mai des.Companiile cheltuiesc rezervele lor de negru de oase destul de repede.


Zaharul nu furnizeaza energie pentru organism."Arderea" zaharului în organism este un proces foarte complex, în care în afara de zahar si oxigen sunt implicate zeci de alte substante: vitamine, minerale, enzime, etc. (înca nu se poate spune definitiv ca stiinta cunoaste toate aceste substante ). Fara ele organismul nostru nu poate obaine energie din zahar. Aceste rezerve de minerale si vitamine se consuma excesiv in cazul consumul de zahar din sursa rafinata, deoarece atunci când ingeram un fruct, organismul extrage fructoza din acest aliment cu ajutorul mineralelor si vitaminelor din corp, pe care le înlocuieste mai apoi cu cele gasite in fructul consumat. Deci nu pierdem rezervele, însa atunci când consumam un dulce rafinat( ciocolata, gogosi, biscuiti, etc) zaharul este procesat cu ajutorul vitaminelor si mineralelor din organism, fiind in cantitati imensurabile fata fructoza existenta intr-un frunct( pentru care organismul a fost ‘programat sa îl digere). Astfel, pentru ca resursele nu sun înlocuite, ne ‘secatuim’ toate rezervele de minerale si vitamine, din cauza carora apar nenumarate boli.


Când consumam zaharul în forma pura, organismul nostru obtine substantele lipsite din organele sale (dinti, oase, nervi, piele, ficat, etc.). Este clar ca aceste organe simt lipsa substantelor nutritive si dupa un timp oricare încep se îmbolnavi.


În producerea zaharului prin tehnici conventionale sunt folosite substantele dezinfectante: formaldehida, var clorat, otravuri amine (vazina, ambizol, precum si combinatii de substante mentionate mai sus), peroxid de hidrogen si altele. În tehnologia traditionala sucul este obtinut prin asteptare de o ora si jumatate, iar pentru ca în acest timp ss nu creasca masa fungica, care apoi poate înfunda centrifugele, în sfecla taiata în felii se adauga formol.


Produsele din zaharoza în Rusia sunt colorate si nu se pastreaza fara conservanti. În Europa acest produs nu este considerat ca produs alimentar pentru ca la fabricile de zahar, în afara de crominanta (componenta culorilor – trad.) sunt adaugate si impuritati, inclusiv formol. Prin urmare, avem disbacterioza si alte efecte negative. Dar un alt zahar în Rusia nu este, de aceea faptul sus-mentionat se tainuieste. Spectrograful japonez arata în zaharul din Rusia resturi de formol.

În productia de zahar sunt folosite si alte substante chimice: lapte de var, dioxid de sulf, etc. La o albire finala a zaharului (pentru a îndeparta impuritatile care îi ofera culoarea galbena, gust si miros specific) este de asemenea aplicata chimia, de exemplu, rasini schimbatoare de ioni.


Unde se gaseste zaharul?


Din pacate in mai toate alimentele procesate (pre-procesate) de pe piata. Evitati dulciurile, snacksurile, bauturile carbogazoase, painea alba, sau orice alt aliment pe a carui eticheta este trecut (inclusiv cele care contin fructoza, glucoza, sirop de zahar invertit, sirop de glucoza, sirop de agave ( nu, siropul de agave nu este sanatos, este procesat la temperaturi mari si devine asemenea siropului de glucoza chimic ), sirop de porumb. Zaharul brun din comert este un produs tot rafinat, care contine aceleasi procedee de producte ca si zaharul alb, singura diferenta contand in faptul ca se aclama ca ar fi un produs integral. Culoarea bruna a zaharului de trestie este datorata unor impuritati care se lasa datorita gustului lor aromatic, iar pentru accentuarea culorii se foloseste un aditiv alimentar - E150, caramel amoniacal.



Inlocuitori


Sirop de artar, miere, zahar de cocos (o alternativa mai sanatoasa, dar nu cea mai sanatoasa), melasa.


Siropul de artar este seva unui copac - artar - si are o multitudine de beneficii pentru sanatate, continand nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Este eficient in lupta cu osteoporoza, cancerul si Alzheimer. Inlocuieste zaharul cu success in majoritatea preparatelor culinare, singura diferenta fiind fapul ca este sub forma lichida. Are indicele glicemic scazut (mai scazut ca majoritatea indulcitorilor - inafara de steviol) - chiar decat mierea - ceea ce il face o optiune principala si pentru perosanele cu risc de diabet, obezitate sau care doresc sa isi mentina silueta.


Mierea organica. Are proprietati curative, fiind antibacteriana, faciliteaza digestia, si creste imunitatea. In plus, calmeaza tusea, este buna in alergiile sezoniere si trateaza cu success ranile. Poate fi folosita in tratamente cosmetice, dar atentie, nu folositi mierea in preparate culinare cu proces termic mai mare de 40 grade C deoarece devine toxica!


Scortisoara, reprezinta o sursa inepuizabila de beneficii pentru bunastarea organismului nostru. Proprietatile antiinflamatorii, si multitudinea de antioxidanti pe care ii contine lupta impotriva bolilor cardiovasculare, obezitatii, cresc imunitatea si rata metabolimului - energizeaza, favorizand arderea grasimilor si deci slabirea.


Zaharul de cocos. Acest tip de zahar poate fi pudra, pasta sau zahar cristalizat, iar culorile pot varia de la galben deschis la maro inchis. Zaharul este extras din florile de cocos si este bogat in oligominerale, 12 vitamine din complexul de vitamine B esentiale, aminoacizi. Acesta este eficient in infectii, iar vitaminele din complexul B au un rol important in functionarea organismului, elimina toxinele, si protejeaza sistemul osos, vitamina B8 fiind foarte utila in diminuarea anxietatii.


Stevia, un indulcitor natural care nu are deloc calorii si poate inlocui perfect zaharul. Nerecomandat, deoarece exista studiu precum ca steviolul sau extractul de stevia (triviol) detine componente cancerigene si neurotoxice pentru copii, provocand ADHD.


Melasa este un sirop care rezulta dupa procesarea trestiei de zahar. Este bogata in nutrienti benefici: fier, potasiu, calciu, magneziu, vitamina B6, antioxidanti. Melasa ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor, echilibrul electrolitic, ingrijirea parului, functionarea optima a sistemului nervos. Contribuie si la mentinerea nivelurilor sanatoase de hemoglobina. In plus, ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, fiindca are un indice glicemic scazut si stimuleaza metabolismul lent al glucozei si carbohidratilor.


Concluzie


Sper ca acest articol sa va faca sa întelegeti macar unele din efectele nocive ale zaharului asupra noastra si sa decideti sa il evitati sau inlucuiti cat de mult posibil.



Cu drag, Dr. Gabriela Alecu

833 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page