top of page

Aromaterapie

Aromaterapia  este  una dintre laturile fitoterapiei, care utilizeaza uleiurile esentiale ce pot fi aplicate local pe tegumente, inhalate, sau ingerate in capsule vegetale, in functie de tipul uleiului si recomandarea terapeutului.

Despre Uleiurile Esentiale

Plantele aromatice au jucat un rol important in civilizatia umana. Dintotdeauna, uleiurile esentiale au fost parte a celebrarii vietii si a mortii, a iubirii si a sanatatii. De la inceputurile timpurilor, uleiurile extrase din plantele aromatice au fost recunoscute ca cele mai eficiente medicamente. Astazi, utilizarea uleiurilor esentiale, insasi esenta plantelor, este mai mult decat stiinta, este arta de a echilibra, armoniza si a promova sanatatea trupului, a mintii si a spiritului.

Ulei esential (se mai numesc si uleiuri volatile) este denumit un grup de substante organice aromate care se gasesc în plante în mod natural. Acestea fac parte si din sistemul de aparare al plantelor. Ele au rol în mentinerea sanatatii plantei si în tinerea la distanta a daunatorilor.

Uleiurile reprezinta „esenta plantelor”, acestea fiind  obtinute din seminte, scoarta, radacini, frunze, tulpini, flori sau alte parti ale plantelor. Metoda de extractie poate sa difere in functie de partea plantei ce este valorificata si vorbim aici despre: distilare, presare la rece, macerare, extragere cu ajutorul solventilor. Dupa metoda de extractie putem identifica puritatea uleiului. Metodele ce utilizeaza componente suplimentare pentru extractie precum macerarea (ex: intr-un ulei complementar) sau extragerea cu ajutorul solventilor indica un grad scazut de puritate, in timp ce presarea la rece sau distilarea pastreaza intacte proprietalile plantei si implicit ale uleiului obtinut.

Este foarte important de notat ca uleiurile esentiale au grade diferite de calitate, aspect ce influenteaza in mod direct siguranta si eficienta in utilizare.

 

  • Grad A: sunt uleiurile pure cu grad terapeutic si sunt obtinute din plante crescute organic in mediile lor naturale. (ex: tamaia- rasina unui arbore exotic din specia Boswellia creste doar in Africa sau Orientul Mijlociu).

  • Grad B: sunt uleiurile cu grad alimentar si contin (in procente consistente) substante sintetice, dar si ulei esential natural. Pot contine fertilizatori, pesticide, extensii chimice sau uleiuri de amestec.

  • Grad C: sunt uleiurile sintetice. Acestea sunt obtinute in laborator si pot contine (maximum) pana la 5-10% ulei natural. Sunt utilizate in parfumuri, detergenti etc. Uleiurile pe care le gasim in magazine (de tip plafar si nu numai) sunt din aceasta categorie.

 

Motivele pentru care tot mai multi oameni aleg sa isi intareasca sanatatea si sa-si îmbunatateasca calitatea vietii folosind uleiurile esentiale sunt:

-- Uleiurile esentiale influenteaza în acelasi timp toate planurile: fizic, psihic, emotional si spiritual. Ele lucreaza la conectarea mintii, emotiilor, corpului si spiritului între ele, în aaa fel încât acest lucru sa se traduca printr-o stare generala buna. Având efecte pe toate planurile, sunt extrem de versatile.

--Sunt foarte potente. Uleiurile esentiale sunt extracte foarte concentrate din plante, care ofera regenerare, întarire si echilibrare, cu efecte secundare minime, uneori inexistente. În foarte multe dintre situatii, una sau doua picaturi sunt suficiente pentru a obtine efectul dorit.

--Uleiurile esentiale sunt, în general, sigure. Exisa putine contraindicatii si masuri de siguranta. Atunci când sunt folosite responsabil, cu prudenta, cu informare prealabila, la nevoie si cu respect pentru noi si pentru natura, siguranta este implicita.

 

--Sunt usor de folosit. Este nevoie de (auto)educare în domeniu. Poate sa para coplesitor la început, însa daca retinem câteva reguli de bun simt, uleiurile esentiale ne pot deveni cei mai buni prieteni si cele mai valoroase instrumente pentru a ne sustine sanatatea. Exista situatii în care chiar daca nu alegem uleiul potrivit pentru un anumit scop, efectele lui benefice se resimt pe alte planuri sau rezolva alte probleme.

--Au viata lunga. Atunci când uleiurile esentiale sunt depozitate în sticle bine închise, în medii reci si uscate, ferite de lumina si caldura, viata lor este lunga. Exista câteva exceptii, uleiuri care sunt predispuse la oxidare si a caror viata este mai scurta, dar acestea sunt putine si este indicat sa le achizitionam în cantitati mai mici pentru a le înlocui mai des.

Fiecare persoana care foloseste deja uleiurile esentiale pure va avea propria lista de motive pentru care o face. Sunt persoane care urmaresc întarirea organismului, altele care sunt foarte atente la efectele secundare ale medicamentelor de sinteza si atunci prefera variantele naturale, persoane care urmaresc mai ales efectele pe plan emotional, persoane care învata sa traiasca cat mai natural. Si lista poate sa creasca mult. Un lucru este cert, însa: orice ai urmari, uleiurile esentiale iti pot deveni cu adevarat… esentiale!  

Despre mirosuri, subconstient si emotii

Starea de sanatate este influentata de starile noastre emotionale. Chiar si medicina “oficiala” a inceput sa accepte faptul ca majoritatea bolilor sunt generate de emotiile negative si ca emotiile pozitive ajuta procesul de vindecare sau de mentinere a unei stari de sanatate fizica si psihica.

Mirosurile trezesc, la nivel subconstient, diferite stari de constiinta (emotii). Prin intermediul uleiurilor esentiale putem trezi in subconstientul fiintei noastre stari de constiinta benefice (emotii benefice) care sa sustina atat procesul de transformare spirituala cat si o stare de sanatate excelenta (sau insanatosirea).

Cele mai adanci impregnari subconstiente sunt asociate cu mirosurile, iar simtul mirosului este corelat cu Chakra Radacina - Muladhara Chakra. Actionand prin intermediul mirosului accesam cele mai profunde cauze care ne creeaza starile de constiinta (emotiile).

Simplul fapt ca, in camera in care suntem la un moment dat, utilizam un ulei esential (sau un amestec de uleiuri), al carui miros este raspandit (in intreaga camera) cu ajutorul unui difuzor de uleiuri esentiale cu ultrasunete (nu se recomanda lampile de aromaterapie clasice, pentru ca prin incalzire se pierd multe dintre calitatile uleiurilor esentiale), va declansa aparitia la nivel subconstient a unor stari de constiinta benefice (emotii benefice) care sunt asociate cu mirosul specific acelui ulei esential. De asemenea, particule mici de ulei esential vor fi asimilate in organism, prin respiratie, iar intreaga ambianta din camera va fi purificata (microbii si bacteriile vor fi distruse de uleiul difuzat).


Modalitatile de utilizare a uleiurilor esentiale sunt multiple, in functie si de uleiul utilizat. Sunt trei moduri uzuale de utilizare a uleiurilor esentiale:

♦   Aromaterapie
♦   Topic (aplicat pe piele diluat sau nediluat) - doar in cazul uleiurilor esentiale cu grad terapeutic
♦ Intern (intr-o capsula speciala sau diluat cu ulei vegetal sau miere) - doar in cazul uleiurilor esentiale cu grad terapeutic

 

Exista amestecuri din mai multe uleiuri esentiale (blend-uri), iar in acest caz efectul general rezulta din combinarea sinergica a efectelor generate de fiecare ulei esential utilizat.

Oamenii incep sa inlocuiasca medicamentele sintetice cu uleiurile esentiale pure cu grad terapeutic (utilizate intern, topic sau aromaterapie), pentru ca sunt naturale, sunt mai eficiente, fara efecte secundare si la indemana oricui. Aromaterapia este o metoda tot mai cunoscuta si utilizata de tot mai multi oameni pentru beneficiile ei extraordinare asupra starii psihice si de sanatate.

Puteti viziona si filmul

bottom of page