Audiometrie

Audiometria sau testul auditiv studiaza functia auditiva cu un aparat electroacustic numit audiometru si evalueaza capacitatea unei persoane de a auzi, prin masurarea abilitatii sunetelor de a ajunge la creier.

Audiograma este graficul rezultat în urma masuratorilor si reprezinta felul în care urechea examinata a auzit sunetele prezentate.

Audiograma se efectueaza cu pacientul în pozitie sezânda caruia se fixeaza casti speciale, în care examinatorul prezinta toate sunetele pe care le aude urechea umana, la diferite intensitati, încercând sa se determine intesitatile minime pe care persoana examinata le poate percepe. Sunetele sunt directionate când la o ureche când pe cealalta. În momentul în care pacientul aude un sunet - trebuie sa apese pe un buton si în acest fel se înregistreaza pragurile la care sunt percepute diverse sunete. Pe baza reactiilor pacientului se traseaza o "harta a capacitatii de auz". Ulterior, audiograma se foloseste pentru realizarea protezei auditive.

Audiometria reprezinta o investigatie functionala necesara pentru stabilirea diagnosticului exact într-o scadere de auz atât la adult cât si la copii.

 

Audiograma tonala liminara este procedeul de baza, devenind procedura comportamentala standard pentru a descrie sensibilitatea auditiva. Compârand pragurile din conducerea osoasa cu cele din conducerea aeriana furnizeaza informatii fundamentale despre functia auditiva, monitorizeaza sensibilitatea auditiva pentru a detecta schimbarile intervenite în timp. În urma acestui test de auz, vi se vor recomanda aparatele auditive potrivite pentru dumneavoastra.

 

Contraindicatii:   

  -   audiometru  nu trebuie folosit în cazuri de otite externe sau infectie al canalului extern al urechii                         

  -   orice caz care poate produce durere prin inserarea sondei în ureche sau aplicarea oricarui alt traductor    

 

-    viroza respiratorie                                      

                                    

  -    dificultate de a vorbi sau de a intelege limbajul celui care efectueaza testarea                         

                                    

  -    pacientul care a stat in ultimele 16 ore in zgomot puternic