top of page

 Terapie Manuala & Craniosacrala

Terapia Manuala

 

Terapia manuala este o metoda de tratament in care complexul tehnicilor biomecanice se efectueaza cu mainile, cu scopul de a elimina blocarile functionale musculare si eliberarea nervilor in mod sigur si eficient. Terapia manuala ca o arta de vindecare, este una dintre cele mai vechi metode de tratament si in prezent are o mare popularitate. Procedurile de terapie manuala se aseamana cu masajul, dar totusi difera  prin faptul ca se urmareste un scop terapeutic. Metodele de terapie manuala influenteaza in mod eficient, nu doar asupra aparatului locomotor, dar, de asemenea, asupra functiei organelor interne si sistemelor, precum si altor tesuturi ale craniului.

 

Terapia manuala, ca parte a fizioterapiei, reprezinta o abordare terapeutica individualizata ce presupune evaluarea in detaliu a musculaturii, articulatiilor si tesuturilor nervoase. Terapia manuala are la baza concepte specifice de biomecanica si neuro-fiziologie, fiind un domeniu de granita intre specialitati medicale precum fizioterapia/ kinetoterapia, medicina manuala, ortopedia si reumatologia.

Planificarea tratamentului se face in mod individual, in functie de antecedentele medicale, gradul disfunctiei, varsta. Se va respecta dozarea si gradarea efortului.

 

Tehnici folosite:

  • tehnici de mobilizare a tesuturilor moi, inclusiv tehnici miotensive si miofasciale;

  • tehnici de mobilizare si manipulare specifice;

  • tehnici de eliberare a punctelor trigger.

  • alte tehnici de osteopatie.

Indicatiile terapiei manuale:

  • patologia aparatului locomotor si a organelor interne;

  • scaderea tensiunilor musculare si psihice;

  • ameliorarea circulatiei;

  • relaxarea.

Terapia Craniosacrala

Terapia craniosacrala este realizata cu scopul de a restabili ritmul craniosacral, pentru a imbunatati circuitul sanguin cerebral si a normaliza drenajul venos din cavitatea craniana, a inlatura durerile de cap si a armoniza toate procesele sistemului nervos.

Terapia craniosacrala este o metoda blanda de evaluare si de imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral. Sistemul craniosacral este alcatuit din membranele meningeale, structuri care controleaza presiunea intracraniana si dinamica lichidului cefalorahidian si care imbraca si protejeaza creierul si maduva spinarii. De unde si rolul lor esential in functionarea sistemului nervos central.

Osteopatia

Osteopatia este o medicina holistica, neconventionala, care vizeaza refacerea sanatatii prin restabilirea micromobilitatii in zonele afectate. Notiunea fundamentala a osteopatiei este Miscarea Respiratorie Primara (M.R.P.), a carei libera expresie este sinonima cu starea de sanatate. Toate tehnicile osteopatice au drept scop eliberarea si corectarea acesteia. Sistemul nervos: Migrene, cefalee, nevralgii faciale, cervicobrachiale, intercostale, nevralgia Arnold, torticolis, cruralgie, sciatalgie, sciatica, meralgie parestezica. Sistemul respirator si sistemul vizual Sinuzite, ameteli, echilibru instabil, sindromul lui Ménière, astm (amelioreare), bronsite, rinite, acufene, lacrimari, ochi uscat, migrena oftalmica. Sistemul digestiv Aerofagie, meteorisme, dispepsie, hernie hiatala, gastrite si consecintele hiperaciditatii gastrice, tulburari functionale hepato-biliare, colite, constipatie, ptoza viscerala (rinichi, stomac, vezica urinara). Sistemul genito-urinar Dureri si difunctii ginecologice, cistite, sterilitate functionala, ptoza uterina sau a vezicii urinare, tulburari ale apartului sexual si ale functiei sexuale, enurezis, prostatite, urmarirea osteopatica a sarcinii. Sistemul locomotor Dureri ale coloanei vertebrale si dureri de spate, inflamatii, restrictii de mobilitate ale tuturor articulatiilor periferice, disfunctii ocluzale si temporo-mandibulare, tendinite, tenis elbow, entorse, scolioze si atitudini scoliotice, redarea confortului in cazul handicapului locomotor. Sistemul neuro-vegetativ Stari depresive, hipernervozitate, anxietate, stres, tulburari ale somnului, spasmofilie. Sechele post – traumatice si chirurgicale Cicatrici, fracturi, entorse, cazaturi, accidente rutiere. Tehnicile osteopatice urmaresc restabilirea unui echilibru global, fiecare tratament luand in considerare unitatea corpului uman si unicitatea sa. In functie de gravitatea si de vechimea disfunctiilor osteopatice diagnosticate, este nevoie de una sau mai multe sedinte. Nu se lucreaza sistematic in serii de sedinte, la fiecare sedinta refacandu-se diagnosticul specific osteopatic.

Terapia viscerala 

Terapia viscerala sau masajul visceral este o ramura osteopatiei, in care se  poate evalua si trata un organ sau o functie detinuta de acesta. Este cunoscut faptul ca relatiile intre organe pot influenta starea de spirit si starea de sanatate. 

Terapia viscerala (masajul visceral) este eficace in tratamentul si reabilitarea cavitatii abdominale, tratamentul gastrointestinal (tratamentul si restabilirea functiei stomacului si a pancreasului, tractului biliar si functiei ficatului si splinei).

Cu ajutorul terapiei manuale si masajului visceral este posibil de efectuat tratamentul si reabilitarea in cazul bolilor sistemului urogenital la barbati, femei si copii, de efectuat reabilitarea dupa perioada postoperatorie la adulti si copii.

bottom of page