• Dr. Gabriela Alecu

De ce este important somnul si cum sa avem un somn de calitate?

Actualizată în: 26 Nov. 2019
Somnul este esential pentru sanatatea si bunastarea unui individ si pentru a asigura supravietuirea. Somnul bun determina nivelul dvs. de activitate pe parcursul zilei, deoarece ajuta la mentinerea sanatatii generale, dar si la o functionare optima a sistemului cerebral. Calitatea somnului este un factor crucial in cresterea si dezvoltarea copiilor.


Cum sporeste somnul functia creierului si sanatatea emotionala?


Somnul va face creierul sa functioneze corect, si deci sporeste învatarea si memoria. Promoveaza creativitatea, atentia si capacitatea de a lua decizii.


Cum ne influienteaza somnul, fizic?


Adevaratul somn faciliteaza vindecarea rapida a tesuturilor si organelor cat si recuperarea inimii si reconstructia vaselor de sânge.

Acesta joaca un rol important în mentinerea echilibrului hormonal, controleaza hormonul Ghrelin (care va face sa va simtiti flamand/a) sau Leptin (ceea ce va face sa va simtiti plin/a).

Somnul afecteaza nivelurile de zahar din sânge în organism. Lipsa de somn duce la niveluri ridicate de zahar in sânge - expunând unul la un risc mai mare de diabet.

Somnul controleaza hormonii care promoveaza cresterea normala la copii si mareste masa musculara. De asemenea, ajuta la repararea celulelor si a tesuturilor.

Promoveaza sanatatea generala. Lipsa de somn face dificil pentru organismul sa lupte impotriva infectiilor comune, deoarece somnul construieste sistemul imunitar.

Stimuleaza pubertatea si fertilitatea.


Cum afecteaza somnul performanta pe timp de zi?


Somnul sufiecient mareste capacitatea dvs. de a termina sarcinile la timp, va ajuta sa aveti reactii mai rapide. Somnul reduce sansele de a face greseli si te face mai productiv.


Efectele unui somn insuficient si de slaba calitate


Expunerea la riscului bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima, hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea si accidentul vascular cerebral.

Afecteaza cât de bine ganditi, lucrati, reactionati si învatati. Aceasta conduce la abilitati slabe de luare a deciziilor si de rezolvare a problemelor.

Creste riscul de depresie, sinucidere si comportament violent.

Este posibil sa aveti mai multe schimbari de dispozitie, ceea ce afecteaza cât de bine va întelegeti cu ceilalti.

S-ar putea sa va simtiti mai stresati si mai putin motivati.

Capacitatea dvs. de a acorda atentie va scadea.

Este posibil sa va simtiti somnolenti în timp ce conduceti, compromitând siguranta dvs. si a celorlalti.


Medicamente si suplimente pentru somn


Uneori poate fi dificil sa dormiti. Acest lucru se întâmpla atunci când, de exemplu, sunteti stresat, aveti de-a face cu depresie sau anxietate, aveti insomnie sau din alte nenumarate alte motive. Puteti opta pentru medicamente sau pastile pentru a induce somnul. Câteva exemple includ:


Suplimente naturiste:

Relaxirem

Nervocalmin

Sedatif PCMedicamente alopate (nerecomandate decat in cazuri extreme)

Diazepam

Xanax

Rivotril

NyQuil

Sleepinal

Nytol


Care sunt efectele secundare ale utilizarii acestor suplimente/medicamente?


Suplimentele naturiste prezentate nu prezinta efecte secundare, insa, din pacate, medicamentele alopate pot avea efecte secundare nefaste si creea dependente, ceea ce determina folosirea lor numai in cazuri de urganta.


Utilizarea regulata a medicamentelor alopate pentru somn poate determina:

Greata

Vedere încetosata

Uitare

Ameteala

Simt somnolent a doua zi

Constipatie


Sfaturi pentru obtinerea unui somn mai bun


Evitati utilizarea stimulatoar