top of page
Poza scriitoruluiDr. Gabriela Alecu

De ce este important somnul si cum sa avem un somn de calitate?

Actualizată în: 26 nov. 2019




Somnul este esential pentru sanatatea si bunastarea unui individ si pentru a asigura supravietuirea. Somnul bun determina nivelul dvs. de activitate pe parcursul zilei, deoarece ajuta la mentinerea sanatatii generale, dar si la o functionare optima a sistemului cerebral. Calitatea somnului este un factor crucial in cresterea si dezvoltarea copiilor.


Cum sporeste somnul functia creierului si sanatatea emotionala?


Somnul va face creierul sa functioneze corect, si deci sporeste învatarea si memoria. Promoveaza creativitatea, atentia si capacitatea de a lua decizii.


Cum ne influienteaza somnul, fizic?


Adevaratul somn faciliteaza vindecarea rapida a tesuturilor si organelor cat si recuperarea inimii si reconstructia vaselor de sânge.

Acesta joaca un rol important în mentinerea echilibrului hormonal, controleaza hormonul Ghrelin (care va face sa va simtiti flamand/a) sau Leptin (ceea ce va face sa va simtiti plin/a).

Somnul afecteaza nivelurile de zahar din sânge în organism. Lipsa de somn duce la niveluri ridicate de zahar in sânge - expunând unul la un risc mai mare de diabet.

Somnul controleaza hormonii care promoveaza cresterea normala la copii si mareste masa musculara. De asemenea, ajuta la repararea celulelor si a tesuturilor.

Promoveaza sanatatea generala. Lipsa de somn face dificil pentru organismul sa lupte impotriva infectiilor comune, deoarece somnul construieste sistemul imunitar.

Stimuleaza pubertatea si fertilitatea.


Cum afecteaza somnul performanta pe timp de zi?


Somnul sufiecient mareste capacitatea dvs. de a termina sarcinile la timp, va ajuta sa aveti reactii mai rapide. Somnul reduce sansele de a face greseli si te face mai productiv.


Efectele unui somn insuficient si de slaba calitate


Expunerea la riscului bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima, hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea si accidentul vascular cerebral.

Afecteaza cât de bine ganditi, lucrati, reactionati si învatati. Aceasta conduce la abilitati slabe de luare a deciziilor si de rezolvare a problemelor.

Creste riscul de depresie, sinucidere si comportament violent.

Este posibil sa aveti mai multe schimbari de dispozitie, ceea ce afecteaza cât de bine va întelegeti cu ceilalti.

S-ar putea sa va simtiti mai stresati si mai putin motivati.

Capacitatea dvs. de a acorda atentie va scadea.

Este posibil sa va simtiti somnolenti în timp ce conduceti, compromitând siguranta dvs. si a celorlalti.


Medicamente si suplimente pentru somn


Uneori poate fi dificil sa dormiti. Acest lucru se întâmpla atunci când, de exemplu, sunteti stresat, aveti de-a face cu depresie sau anxietate, aveti insomnie sau din alte nenumarate alte motive. Puteti opta pentru medicamente sau pastile pentru a induce somnul. Câteva exemple includ:


Suplimente naturiste:

Relaxirem

Nervocalmin

Sedatif PC



Medicamente alopate (nerecomandate decat in cazuri extreme)

Diazepam

Xanax

Rivotril

NyQuil

Sleepinal

Nytol


Care sunt efectele secundare ale utilizarii acestor suplimente/medicamente?


Suplimentele naturiste prezentate nu prezinta efecte secundare, insa, din pacate, medicamentele alopate pot avea efecte secundare nefaste si creea dependente, ceea ce determina folosirea lor numai in cazuri de urganta.


Utilizarea regulata a medicamentelor alopate pentru somn poate determina:

Greata

Vedere încetosata

Uitare

Ameteala

Simt somnolent a doua zi

Constipatie


Sfaturi pentru obtinerea unui somn mai bun


Evitati utilizarea stimulatoarelor înainte de a merge la pat


Stimulantii includ:


Nicotina - Daca sunteti fumator, renuntati la fumat sau macar evitati fumatul cu 3 ore înainte de a dormi, deoarece nicotina poate perturba somnul.


Cofeina - Cofeina poate fi gasita in cafea, ceaiul negru/verde, ciocolata, ceaiul si cocacola sau alte bauturi acidulate. Ar trebui sa evitati aceste alimente / bauturi timp de cel putin patru ore înainte de a merge la culcare.


Alcoolul - Este adevarat ca alcoolul te ajuta sa adormi, dar, din nefericire, detine un stimulent care îti întrerupe somnul în timpul noptii. Te poate face sa te trezesti de mai multe ori pe tot parcursul noptii. Este recomandabil sa evitati consumul de alcool timp de cel putin trei ore înainte de a dormi.


Suplimente - Ceaiuri energizante - Rhoibos, Ginseng, Guarana, etc. sau alte suplimente ce stimulera nivelul de energie al organismului.


Dormitorul dvs. trebuie sa fie un loc care sa induca somnul


Pentru a stabili starea de spirit pentru somn, asigurati-va ca dormitorul este ordonat si întunecat. Faceti-va patul în fiecare dimineata si asigurati-va ca totul este în ordine.

Hormonul de dormit este de obicei produs în cantitati suficiente într-un mediu întunecat, asa ca asigurati-va ca locul este întunecat si, înainte de a sti, veti fi adormiti.


Alegeti perna potrivita


Daca perna este prea subtire, de obicei, înclinati-va capul înapoi si puteti deveni inconfortabil în timp ce va aflati în pat. Utilizati o perna de dimensiuni medii pentru a evita aceasta problema.

Fiti atenti în selectia pernei pentru a evita durerile de spate când va treziti.

Daca dormiti pe o parte, încercati sa plasati o perna între picioare pentru a va

ajuta sa sprijiniti soldurile si pentru a va face pozitia mai confortabils. Obtinerea unei perne bune este de asemenea foarte recomandata. Alegerea celei mai bune perne de spuma de memorie va va ajuta atât de mult pentru ca îsi regleaza forma în functie de fiecare pozitie de somn pe care o obtineti.


Dieta


Ce si când mancati poate determina modul in care va odihniti.

Este bine sa mâncati cina, formata din alimente usoare, cu trei ore înainte de culcare. Un stomac plin va poate face sa va lipsiti de somn, dar, de asemenea, nu mergeti în pat înfometat. Evitati alimentele grase sau dulciurile, deoarece acestea pot inhiba somnul.


Aromaterapie

Uleiulurile esentiale de lavanda si ylang ylang, musetel, bergamota, busuioc, salvie, santal, maghiran, cedru, vediver, etc. sunt un adjuvant puternic in cazul insomniilor si promoveaza un somn profund. Uleiurile pot fi difuzate intr-un diffuser(Youngliving) sau intr-o lampa ceramica. De asemenea puteti lasa uleiul tau preferat deschis pe noptiera sau il poti aplica in puncte reflexogene importante pentru a stimula senzatia de somn.


Scrieti-va gandurile


În majoritatea cazurilor, atunci când aveti gânduri în mintea voastra, este greu sa adormiti. S-ar putea sa va gânditi la facturi, la taxele de scolarizare, la relatii etc. Pentru a evita acest lucru, scrie-ti gândurile înainte de a te culca.


Folositi patul pentru dormit si relatii conjugale


Patul dvs. ar trebui sa fie utilizat numai pentru aceste doua scopuri, daca doriti sa aveti un somn de calitate. Când creierul este obișnuit cu asta, ori de câte ori ajungi în pat, se va înregistra ca esti acolo sa dormi si ca hormonul de dormit va fi eliberat.


Dormitorul tau ar trebui sa fie tacut


Înainte de a dormi, opriti orice televizor sau muzica din dormitor. Lucruri cum ar fi ticaitul ceasurilor sau ceva zgomotos ar trebui sa fie în afara camerei pentru a evita perturbarea somnului.


Nu exista nici un dubiu ca somnul de buna calitate este unul dintre factorii principali pentru o viata productiva si sanatoasa. Impacturile negative ale unui somn inadecva sunt prea multe pentru a le enumera. Pentru a avea un somn de calitate si deci o viata sanatosa si fericita, suntem cu totii datori sa cunoaștem tactici, pe care sa le folosim pentru a ne îmbunatati somnul. Acum le aveti la indemana si este de datoria dumneavoastra sa le aplicati daca doriti un somn bun.


Cu drag, spre folos si somn usor!

Dr. Gabriela Alecu



50 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page