top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Gabriela Alecu

Recomandari pentru un stil de viata sanatos

Actualizată în: 26 nov. 2019


RECOMANDARI PENTRU UN STIL DE VIATA SANATOS

REGULI GENERALE: -4-5 mese mici pe zi reduse cantitativ, la interval de 3 ore .Prima masa inainte de 09.00 si ultima la ora 19.00 ,cu cel putin 3 ore inainte de somn.Cand mancam este bine sa nu facem si alte lucruri si sa mestecam corect. Pentru cei cu probleme de greutate corporeala mestecatul prelungit da senzatie de satietate mai repede. -la o masa este preferabil sa se consume un singur fel de aliment sau cel mult o supa de zarzavat combinata cu felul principal.Desertul si fructele reprezinta o masa separata. -intre mese se consuma doar apa sau ceai. Inainte de mese cu 20 minute se consuma o cana de apa calduta / ceai /apa cu lamaie si ghimbir /apa cu scortisoara.Dupa mese la 30 minute se bea apa alcalina cu ph de 9-10.Seara la culcare se beau 250 ml de apa alcalina , iar dimineata la trezire 500 ml de apa calduta/ cu lamaie/argila/tarate. -consumul de apa /lichide/ pe zi trebuie sa reprezinte 1/2--1/3 din greutatea corporala, -apa cea mai recomandata este cea filtrata sau plata cu ph de 7,5-9,5. -ceaiurile se beau cu moderatie, cel mult 3-4 cani pe zi si nu se combina mai mult de 3-5 plante cu actiune similara (digestive ,diuretice, tonice). Este recomandat ca un amestec de ceaiuri sa se foloseasca timp de 30-40 de zile ,dupa care se schimba. -alimentele si lichidele trebuie sa fie caldute , nu reci sau fierbinti, -la o masa nu se combina intre ele : carne/peste/produse lactate/oua/paste sau paine/cartofi/orez. -combinatii recomandate: legumele (cu exceptia cartofului ) si frunzele se pot combina cu orice Cartoful se mananca separat cu ulei/plante aromate/salate cu frunze Carnea si pestele se combina cu salate verzi / cu legume la cuptor Branza se combina cu legume/plante aromate/masline/salate Pastele integrale/orezul integral / cerealele se combina cu legume /seminte/frunze. Cereale recomandate: amarant ,quinoa,mei ,hrisca, harpacas,porumb,linte,naut. Fructe cu seminte hidratate si frunze verzi in smothie. In sucurile de fructe se pun si frunze pt ca ele contin fibre -sucurile de legume sau de fructe se dilueaza ½ cu apa si se beau cel mult 100-200 ml pe zi, -sucurile de fructe este bine sa fie facute din tot fructul, cu tot cu pulpa ce contine fibre,

-alimentatia trebuie sa fie in special alcalina. Se vor evita cu desavarsire otetul, bauturile acidulate, alcool ,cafea, bauturi energizante,alcool, condimente in exces,mezeluri,afumaturi,prajeli,conserve,fructe necoapte,produse de patiserie,indulcitori artificiali.Zaharul, faina alba,sarea in exces, grasimea alba sunt considerate cele 4 morti albe. -se recomanda consumul de seminte crude(migdale ,nuci,alune de padure, pin,dovleac,floarea soarelui,caju,nuci de Macadamia) hidratate cel putin 4-6 ore in apa rece. -uleiurile presate la rece:masline,seminte de struguri,canepa,in ,nuci sau cocos. Uleiul de cocos se poate folosi la gatit. In alimentelele prelucrate termic uleiurile se pun la sfarsit cand sunt caldute. -dulciurile se pot inlocui cu fructe uscate:smochine ,curmale,stafide sau cu ciocolata raw vegan. Se recomanda prajiturile facute acasa din faina integrala ,fara aluat dospit , in special cu fructe.


ALIMENTE RECOMANDATE: -Legume si frunze de orice fel , preferabil crude.—50% -Seminte si nuci hidratate—10% - Paste fainoase si cereale (amarant,quinoa,mei ,hrisca,harpacas,linte,porumb, orez)-20 % -fructe bine coapte—20% -carne: peste/pasare de curte /iepure de casa/porc slab – doar o data pe saptamana. -oua de prepelita :2 oua de 3-4 ori pe sapt -produsele lactate nu sunt recomandate. Rar se poate consuma urda ,mozarela,iaurtul de casa. Se prefera laptele vegetal ( migdale,cocos,orez,soia,orz) si branza vegetala ( tofu, migdale) care se pot consuma zilnic. -plantele aromate sunt recomandate in orice mancare. Condimentele se pot folosi cu moderatie in special de cei cu probleme digestive.Usturoiul si ceapa pot fi consumate crude ,dar sa nu fie iuti ( se pun in apa rece sau congelator).Ardeiul iute se pune in mancare pt gust ,dar nu se mananca. Piperul se foloseste doar boabe.Pentru cei cu digestie lenta se pot folosi bauturi calde cu ghimbir / scortisoara inainte de mese sau ceaiuri cu seminte de armurariu /anason/ fenicul/cardamon.


REGULI --RESPECTUL FATA DE PROPRIA PERSOANA--: -nu fumati activ sau pasiv . -fara alcool, cafea, bauturi energizante. Rar se poate consuma un pahar de vin natural,iar in loc de cafea se poa bea cicoare si ceaiuri energizante: pojarnita,roinita, ginseng,, ceai verde. -program ideal de somn-22.00—06.00. In cursul noptii deconectati alimentarea aparaturii din casa si lasati telefonul pe hol sau in alta camera la incarcat. -cititi sau vizionati o emisiune cu informatii positive inainte de culcare. -evitati contactul cu persoane iritate,agresive ,triste. -nu uitati de sufletul dumneavoastra si rugaciune/meditatie. -starea de sanatate a trupului si mintii se bazeaza pe un stil de viata ordonat si echilibrat .


Sa va fie cu folos, Dr. Gabriela Alecu

9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page