top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Gabriela Alecu

Flori cu propritati terapeutice spectaculoase

Actualizată în: 26 nov. 2019

Folosite sub forma de ceai sau extracte si uleiuri esentiale plantele sunt un folos real pentru sanatate. Dintre toate despre aceste 10 flori se poate spune ca fac veritabile minuni daca sunt folosite cand trebuie si cum trebuie.


Albastrele(Centaurea cyanus). Au efect calmant si antiseptic ocular, fiind folosite extern in conjunctivite, iritatii ale pleoapelor, dar si cosmetic: calmeaza ochii obositi si atenueaza ridurile fine. Intern, albastrelele sunt antiinflamatoare, depurative si diuretice, fiind folosite pentru afectiuni urinare si reumatism. Astringente si antiseptice, aceste flori sunt utile si in caz de diaree.


Socul (Sambucus nigra). Florile albe, delicat parfumate, au efect sudorific si scad febra in cazuri de gripe si raceli. Emoliente si antiseptice, florile de soc se folosesc in tratarea bronsitelor si a virozelor respiratorii. Sunt diuretice si depurative, fiind indicate in boli renale, reumatism si obezitate. In plus, stimuleaza secretia lactata.


Verbina (Verbena officinalis). Planta magica a romanilor, verbina are efecte benefice in caz de anxietate, depresie, atacuri de panica si migrene cauzate de tensiunea nervoasa. Verbina inlatura emotiile negative, fiind un tonic si un reechilibrant psihic. Stimuleaza secretia lactata si declansarea menstruatiei. Calmeaza nevralgiile, crampele abdominale si durerile menstruale. Atenueaza simptomele de sindrom premenstrual, scade febra, e diuretica, depurativa si antiinflamatoare. De asemenea, ajuta la cicatrizarea ranilor si la eliminarea viermilor.